طب سنتی

پرسیاوشان؛ گیاهی برای درمان سرفه

با خواص بسیار زیاد پر سیاوشان آشنا شوید.

 

پرسیاوشان از نظر طب قدیم ایران معتدل است. در طب گذشته از گیاه پرسیاوشان در درمان سرفه و علائم سرماخوردگی و ریزش منطقه ای مو استفاده میشد.

پرسیاوشان با نام علمی Adiantum capillus veneris گیاهی است علفی، سرخسی و پایا که در مناطق شمالی از جمله مازندران گیلان و در تهران در مناطق شرق غرب و جنوب غربی قابل مشاهده است.

این گیاه زیبا و چند ساله معمولاً در نقاط مرطوب اماکن سایه دار و کم نور می روید. این گیاه در نواحی مدیترانه اروپای مرکزی و جنوبی آمریکا و ایران رشد می کند. برگهای آن شبیه برگ گشنیز بوده و دارای دم برگهای بسیار نازک و دراز، شبیه مو میباشد.

پرسیاوشان دارای ریزومی خزنده است که ریشه هایی باریک از آن خارج می شود. برگ های این گیاه استفاده طبی دارد.

نتایج حاصل از مطالعات گیاه شناسی قومی و یا بومی گیاه پرسیاوشان در منطقه نشان می دهد که این گیاه برای درمان سرماخوردگی درمان تب و سرفه مفید است.

گیاه پرسیاوشان در گویش مازندرانی به نامهای سیولنگه ،واش، گیلکی چاه سیالک و سیالک، لری پرسیووش و در گویش کردی با نام سیاوخشی قابل شناسایی است.

گیاه پرسیاوشان به فقر مواد آلی و عناصر کم مصرف مقاومت خوبی را نشان می دهد و این گیاه از نظر نیازهای اکولوژیکی بسیار کم توقع است.

نتایج حاصل از مطالعات اتنوبوتانی گیاه پرسیاوشان در مازندران نشان می دهد که بیشترین استفاده از این گیاه برای درمان سرماخوردگی درمان تب و سرفه و کمترین مورد مصرف آن برای درمان سرخک در اطفال است.

گونه های داروئی

۱. جوشانده: سه قاشق سوپ خوری برگ پرسیاوشان را در یک لیتر آب جوش بریزید و بگذارید به آرامی به مدت یک ساعت بجوشد. سپس آن را صاف کنید.

مقدار مصرف آن ۳ تا ۶ فنجان در روز است.
۲. شربت سینه: مقدار 100 گرم پرسیاوشان خشک را با یک لیتر آب جوش و نیم کیلو شکر مخلوط کرده و به مدت شش ساعت بگذارید بماند سپس آن را با فشار از صافی بگذرانید و در داخل ظرفی بریزید تا کم کم ته نشین شود و بعد قسمت صاف شده ی روی آن را بردارید و با یک کیلو و نیم شکر و ۸۰ گرم دیگر برگ پرسیاوشان مخلوط کرده و بجوشانید تا غلیظ شود.

مقدار مصرف این شربت دو قاشق غذاخوری تا چند بار در روز می باشد. این شربت برای رفع سرفه و برونشیت استفاده میشود. ضمناً خلط و سینه را نرم کرده و باعث رفع اخلاط میشود.

۳. دم کرده : مقدار ۲۰ گرم برگ خشک پرسیاوشان را در یک لیتر آب بریزید و بگذارید به مدت یک ساعت بماند. سپس آن را صاف کنید.

خواص طبی

پرسیاوشان از نظر طب قدیم ایران معتدل است. در طب گذشته از گیاه پرسیاوشان در درمان سرفه و علائم سرماخوردگی و ریزش منطقه ای مو استفاده می شد.

  1. درمان کننده ی بیماریهای ریوی است.
  2. اخلاط سینه را نرم کرده و دفع می کند.
  3. اگر چند قطره از دم کرده ی آن را داخل بینی بچکانید، گریپ را از بین برده و بینی را باز می کند.
  4. صفرا و بلغم را از معده و روده بیرون می کند.
  5. کرم کش است.
  6. ادرار آور است.
  7. عادت ماهیانه را باز میکند.
  8. برای رفع تنگی نفس بچه ها بسیار مفید است.
  9. اسهال را بر طرف میکند.
  10. تب بر است.
  11. در معالجه برقان مؤثر است.
  12. سنگ مثانه را دفع می کند.
  13. برای تقویت مو و رشد موها برگ تازه ی پرسیاوشان را به صورت پماد در آورده و روی سر بمالید یا این که از دم کرده ی آن استفاده کنید.
  14. عرق آور است.
  15. برای رفع تنگی نفس بچه ها بسیار مفید است.
  16. در درمان برونشیت مؤثر است.
  17. در هنگام زکام و سرما خوردگی ا از بخور پرسیاوشان استفاده کنید.
  18. اگر پماد و یا دم کرده آن را به سر بمالید شوره سر را بر طرف می کند.
  19. طحال و کلیه را تقویت می کند.

مضرات پرسیاوشان

پرسیاوشان گیاهی است کاملاً بی خطر و حتی در طول تاریخ برای کودکان به کار رفته است و هیچ گونه عوارضی ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا